Dişi destekleyen diş eti, alveol kemiği, sement ve ligaman gibi yapıların tamamını etkileyen hastalıkların tedavi edildiği bölümdür.
Dişi destekleyen diş eti, alveol kemiği, sement ve ligaman gibi yapıların tamamını etkileyen hastalıkların tedavi edildiği bölümdür. Toplumda bu bölümün ilgilendiği hastalıkların sadece diş etiyle sınırlandığına dair yanlış bir algı söz konusudur. Toplum tarafından diş eti hastalığı olarak adlandırılan hastalıkların büyük çoğunluğunda dişi çevreleyen çene kemiği yapısı da etkilenmektedir. Periodontal hastalıkların en önemli birincil sebebi yetersiz ve uygunsuz ağız bakımıdır. Bununla birlikte sigara kullanımı, diş sıkma veya gıcırdatma gibi çenelere aşırı yük getiren olumsuz alışkanlıklar, diyabet veya romatoid artrit gibi sistemik hastalıkların varlığı ile genetik yatkınlıkta hastalığın bireydeki şiddetini belirleyen faktörlerdir. Maalesef toplumumuzda, periodontal hastalıklar kişilerde herhangi bir ağrı veya rahatsızlık oluşturmadığı için bireyler tarafından sıklıkla geç fark edilmektedir. Bu durum periodontal hastalıkların destek dokulara ve dişlere verdiği zararın artmasına sebep olmaktadır. Kişi tarafından fark edilir duruma gelen periodontal hastalıklar sıklıkla çoklu diş kayıpları ile sonuçlanmaktadır. Bunun önüne geçebilmek için düzenli diş hekimi kontrollerinin aksatılmaması gerekli görüldüğü takdirde periodontal tedavilerin gerçekleştirimesi, mevcut dişlerin ağızda kullanımının devamı açısından önem taşımaktadır.
Periodontal hastalıkların ilk bulgusu sıklıkla diş eti kanamasıdır. Hastalık şiddetlendikçe diş etinde meydana gelen kanama spontane bir hale gelir. Bunu takiben diş etinde renk değişimi (kızarıklık) ve ödem (şişlik) gelişir. Bazı durumlarda kişide bu şikayetlerin hiçbiri oluşmadan kemik kaybı gözlenebilir. Bu sebepledir ki düzenli diş hekimi muayenesi önerilmektedir.
Periodontal tedaviler vakanın şiddetine göre rutin diş taşı temizliğinden daha kompleks olan greft( kemik tozu) gibi materyallerin kullanıldığı cerrahi işlemlere kadar değişkenlik gösterebilir.
Periodontal hastalıklar dışında diş eti çekilmelerinin tedavileri ve pembe estetik olarak da adlandırılan gülüş tasarımı tedavileri, periodontoloji uzmanları tarafından gerçekleştirilmektedir.
Periodontoloji diğer multidisipliner, tıbbi branşlar tarafından en çok kabul gören ve bilimsel yayınlara en çok konu olan branşlardan biridir. Kanıta dayalı bilim “Kalp kapağı enfeksiyonlarının en sık nedenlerinden birinin diş eti hastalıkları olduğunu, diş etlerinden kana geçen bakterilerin vücudun hiçbir yerine tutunmasa dahi kalp kapağına tutunduğunu” göstermiştir. Benzer şekilde diş eti hastalıkları nedeni ile oluşan bakterilerin tüm vücuda yayılabileceği yayınlanmıştır.
İyi bir ağız hijyeni sizi ve kalbinizi korur.