Diş Sıkma, Diş Gıcırdatma ve Bruksizm Tedavileri

Diş Sıkma, Diş Gıcırdatma ve Bruksizm Tedavileri

İnsanların çenelerini sıkması ve dişlerini gıcırdatması yaygın bir durumdur. Bu durum Bruksizm olarak da bilinir. Bruksizm, gıcırdatma ve/veya diş sıkma gece uyurken veya gündüz olabilir ve bazı kişilerde gündüz ve gece olabilir.

İstanbul gibi özellikle stres  aşırı yoğun şehirlerde,

İnsanların çenelerini sıkması ve dişlerini gıcırdatması yaygın bir durumdur. Bu durum Bruksizm olarak da bilinir. Bruksizm, gıcırdatma ve/veya diş sıkma gece uyurken veya gündüz olabilir ve bazı kişilerde gündüz ve gece olabilir. Geceleri bilinçsizce dişleri sıkmak veya gıcırdatmak daha yaygındır. Gün boyunca çoğu insan bilinçli olarak gıcırdatmayı veya diş sıkmayı bırakmayı başarır.

Diş sıkma, gıcırdatma ve bruksizm neden olur?

Diş gıcırdatma ve gıcırdatmayı etkileyen birçok faktör vardır.

  • Durumunuz, dişlerinizin pozisyonundan ve dişlerinizin birbirine yapışmasından veya çene ekleminin  pozisyonundan kaynaklanabilir.
  • Dişlerinizi sıkmanız veya gıcırdatmanız da horlama veya uyku apnesi nedeni olabilir.
  • Alkol, kafein ve sigara gibi uyarıcılar da Bruksizmi (gıcırdatma aktivitesi) artırabilir.
  • Stres, anksiyete ve depresyon bruksizm durumunda büyük rol oynar ve diş sıkma ve gıcırdatma derecesi doğrudan ilişkili olabilir.

Bruksizmin belirti ve semptomları nelerdir?

  • Gergin veya sert yüz kasları
  • Çene çevresinde ağrı veya kulağın önündeki çene eklemi
  • Baş ağrısı, şakaklarda ağrı ve/veya boyun ağrısı
  • Kulak ağrısı
  • Sınırlı çene açıklığı
  • Uyku bozukluğu
  • Diş aşınması ve dişlerde hasar
  • Dişlerin ve çenelerin sıkılması

Bruksizm tedavileri nelerdir?

Bruksizm için en yaygın kullanılan tedavi, geceleri takmanız gereken bir ısırma apareyi yaptırmaktır. Bu tip apareyin Isırık ateli dişlerinizi daha fazla aşınma ve hasardan koruyacaktır. Isırık ateli,  Çene Ekleminizin aşırı yüklenmesini önlemek için çenenizi konumlandıracak ve ekleminizi ideal konumunda tutacaktır. Isırık ateli ayrıca kas spazmını ve ağrıyı önlemek için kaslarınızı rahat bir pozisyonda tutacaktır. Isırık atelleri, Bruksizmin etkilerini kontrol etmeye yardımcı olacaktır.

 

Dişlerini gıcırdatan veya sıkan birçok kişi, hipertrofik (genişlemiş) bir masseter kası nedeniyle kare çeneler sergiler. Kasın aşırı aktivitesi, genişlemesine yol açar ve bu da daha fazla aşırı aktiviteye yol açar ve döngü devam eder. Masseter kasına yapılan Botox enjeksiyonları ile aşırı aktiviteyi azaltabilir ve size anında rahatlama sağlayarak genişlemeyi sağlayabiliriz. Avantajlarından bir tanesi de size yüzünüze estetik bir görünüm kazandırmaktadır.Kas şişkinliğinden ve yuvarlak yüz hattından kurtulabilirsiniz

Ayrıca alkol, kafein ve sigara gibi uyarıcıları azaltmanız önerilir, çünkü bunlar bruksizminizi şiddetlendirebilir; taşlama ve kenetleme.

Gevşeme tekniklerini kullanmak, yoga ve meditasyon, bruksizmin nedenine dahil olabilecek herhangi bir kas gerginliği ve stresin üstesinden gelmenize yardımcı olabilir.

 

İstanbul A2 Dent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği tarafından hasta bilgilendirme amaçlı olarak yazılmıştır. İstanbul’da diş sıkma ve bruksizm konusunda Tüm hasta adaylarının öncelikle İstanbul’da Diş Hekimi kontrolü yaptırması doğru teşhis ve tedavi için önceliktir.

A2 Dent Whatsapp
RANDEVU AL
WHATSAPP