Kırık diş tedavisi, diş çürüklerinden sonra en fazla karşılaşılan vakalar arasında yer alır.
Diş kırılması genellikle spor sonrasında veya kaza anında meydana gelir. Diş üzerine uygulanan kuvvetle oluşan diş kırığı, travmaya uğrayan dişte farklı sorunlar yaratabilir. Bu nedenle kırık diş tedavisi önem verilmesi gereken diş tedavileri arasında yer alıyor.
Kırılan diş tedavi edilmediği durumlarda çeşitli hastalıklara neden olabilir. Kırık diş tedavisi, dişteki kırılmanın durumuna göre yapılmaktadır. Eğer diş kırığı dişin sinir kısmına kadar ulaşıyorsa kanal tedavisi yapılması gerekebilir. Bazı vakalarda kırılan dişin temizlenerek saklanması gerekir. Böylece kırılan dişin üzerine kendi parçasını mümkündür.
Kırık Diş Tedavisi
Kırık diş vakası ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Kırık dişler tedavi edilmediği takdirde farklı diş vakalarına neden olabileceği için tedavisi ihmal edilmeden yapılması gerekir. Kırık diş tedavisi tamamen dişin durumuna göre belirlenir. Genellikle dolgu ya da protez işlemi uygulanarak tedavi edilir. Dolgu işleminde dişin rengiyle uyumlu dolgu maddesi uygulanır. Diş kırığı diş köküne kadar ilerlemediği durumlarda kompozit dolgu ile doldurulabilir. Ancak kırık diş köküne ilerlediği vakalarda kanal tedavisi yapılır. Eğer diş kurtarılamayacak duruma geldiyse çekilir. Bu nedenle diş kırığının gecikmeden tedavi edilmesi gerekir.
Kırık Dişlerde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Dişlerimiz gülümsememizi son derece etkileyen ve bizi güzel gösteren etkenlerden biridir. Sağlıklı dişlere sahip olmamız da yaşam kalitemizi arttırdığı için oldukça önemlidir. Bu nedenle diş sağlığımız konusunda dikkatli davranmamız gerekir. Travmalara bağlı diş kırılmaları durumunda ne yapmanız veya nelere dikkat etmeniz gerektiğini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Dişleriniz ilk kırıldığı andan 30 dk veya 1 saat içinde mutlaka doktorunuza muayene olunuz.
- Kırılan dişinize elle temas etmeyiniz.
- Kırılan diş parçasını temiz bir pamuk yardımı ile alabilirsiniz.
- Doktorunuza dişin kırılma öyküsünü anlatınız.
Ön Diş Kırığı Tedavisi
Ön diş kırığı tedavisi, dişin kırılma şekline göre diş hekimi kırığı dolgu kullanarak ya dakırığın parçasını yapıştırarak eski haline getirebilir. Eğer diş kırığı pulpaya yakın durumda ise kanal tedavisi sonrası post uygulaması ile kök sağlamlaştırılıp ardından üzeri porselen kuron ile tamamlanabilir. Fakat diş kurtarılamayacak duruma gelmiş ise yerine implant vidası yerleştirilmesi gerekebilir. Ön diş kırılması hastanın yeme içmesinin yanı sıra görünümünü de etkileyeceği için geçici diş kullanılabilir. Bu sayede iyileşme sürecinin olumsuzlukları en aza indirilir.
Ön diş kırığı vakasında dişin çekilmesi gerektiği durumlarda implant uygulaması iki ana prosedürden oluşmaktadır. İlk aşama implant alt parçası olan vidanın yerleştirilmesidir. İkinci aşama ise vidanın yerleştirilmesi ve iyileşmenin ardından kalıcı diş protezi takılmasıdır. İmplant uygulaması diş kökünün kurtarılamayacağı vakalarda yapılması gerekir. İmplant uygulaması ile doğal dişe en yakın görünüm ve dayanıklılık sağlanır. Böylece hasta eskisi gibi sağlam ve doğal görünümlü dişine kavuşmuş olur.
Arka Diş Kırığı Tedavisi
Arka diş kırıklıkları dişin durumuna göre daha çok köprü ve dolgu işlemi ile tedavi edilir. Dişin küçük bir kısmında meydana gelen kırıklarda dolgu uygulaması tercih edilir. Bu dolgu uygulaması, dolgu malzemesi kaliteli olduğu sürece uzun yıllar sağlıklı bir kullanım sağlar. Arka dişler daha çok çiğneme fonksiyonu için kullanan dişler olduğu için çiğneme işleminin en sağlıklı şekilde gerçekleştirileceği dolgu malzemesi kullanılır.