Ağız Kokusu Neden Olur ?

Ağız Kokusu Neden Olur ?

Ağız kokusu, tıp dilindeki ismiyle halitozis, kişilerin nefes verdikleri zaman fark edilen hoş olmayan bir kokudur.

Ağız kokusu kişileri olumsuz etkileyen ve hatta sosyal ortamlarda sıkıntılara yol açabilen bir problemdir. Ağız kokusu sıkıntısı yaşanırsa öncelikle ağız kokusuna neyin sebep olduğunu bilmek gerekir. Çünkü ağız kokusunun altta yatan nedeni diş çürüğü veya tıbbi farklı sorunlar olabilir. Ağız kokusunun yaygın nedenlerini sıralayacak olursak;

  • Ağızda kalan yiyecek artıkları,
  • Tütün ürünleri kullanmak,
  • Yanlış ya da yetersiz ağız hijyeni eksikliği ve diş eti hastalıkları,
  • Diş çürükleri,
  • Ağız kuruluğu,
  • Solunum yolları enfeksiyonları gibi sağlık sorunları.

Ağız Kokusu Nasıl Engellenir ?

Ağız kokusu ile mücadele etmek için en etkili yöntem, dişlerin düzenli olarak fırçalanmasıdır. Ağız kokusunu engellemek için günde 2 kez dişlerinizi fırçamalı, diş ipi ile günde bir kez temizlenmesi ve dilin temizlenmesi gerekir. Dilinizin temizliği yapıldığında dilin arkasındaki bakteriler uzaklaşacaktır.

Ağız kokusunu engellemek için en önemli adımlardan birisi de bir diş hekimine muayene olmaktır. Bu sayede dişlerinizde veya diş etinizde bir problem olup olmadığını öğrenerek ona göre bir tedavi alabilirsiniz. Ağız bakım suları kullanmak da ağız kokusunu engelleyecek bir yöntem olsa da bu geçici bir çözümdür. Ağız kokusuna en etkili ve kalıcı çözüm, ağız kokusuna neden olan etkeni bularak bu problemi ortadan kaldırmaktır. Diş hekimine yapacağınız düzenli ziyaretler sayesinde ağız kokusunun altında yatan nedeni belirleyerek tedavi olabilirsiniz.

Ağız Kokusu Probleminde Ne Zaman Bir Doktora Görünmeli ?

Dişlerinizde bir sağlık sorunu olup olmadığını yalnızca bir diş hekimi belirleyeceği için ağız kokusu probleminiz varsa mutlaka bir diş hekimine görünmelisiniz. Ağız kokusu probleminiz sosyal yaşamınızı ve sizi etkilemeye başladıysa, ağız kokusu hakkında endişeleriniz varsa bir diş hekimi ile görüşmek fayda sağlayacaktır. Ağız kokusu için diş hekimine gitmeniz kendinizi nefesinizle ilgili güvende hissetmenize yardımcı olabilir.

Hangi Diş Problemleri Ağız Kokusuna Neden Olabilir?

Diş eti hastalıkları ve diş çürümesi ağız kokusuna neden olabilir. Diş problemleri, bakterilerin diş çürüklerine ya da diş eti iltihabı ve periodontal hastalık gibi rahatsızlıklar sonucu meydana gelen diş etlerinin etrafındaki ceplere gizlenmesini teşvik edebilir. Nefes tazeleme yöntemleri bu soruna kısa süreli maskelese de temel sorunlar kontrol altına alınmadığı zaman ağız kokusu devam edebilir. Sorunların altta yatan nedenine inerek ağız kokusu rahatsızlığının üstesinden kolayca gelinebilir.

Çocuklarda Ağız Kokusu Neden Olur ?

Ağız kokusu sık yaşanan bir rahatsızlıktır. Kişileri olumsuz etkileyen ağız kokusu problemi, bazı yiyecekleri tüketmekten veya diş dokularından kaynaklanabilir. Ağız kokusu problemi aynı zamanda çocuklarda da sık görülen bir durumdur. Yaşanan ağız kokusu problemini hafifletmek veya ortadan kaldırmak için sorunun altta yatan nedenine inilmesi gerekir. Ağız kokusu tedavisi için atılacak ilk adım bir diş hekimine muayene olmaktır. Böylece daha ciddi ağız kokusu nedenlerinin önüne geçilmiş olunur.

Çocuklarda da yetişkinlerde görüldüğü gibi ağız kokusunun bir dizi olası nedenleri vardır. Çocuklarda görülen ağız kokusu probleminin en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır;

  • Dişler arasında kalan yiyecekler
  • çürük ve diş eti hastalığı Streptokok
  • bademcik iltihabı
  • sinüzit gibi enfeksiyonlar
  • Ağızdan nefes almaya bağlı ağız kuruluğu ya da eksik su tüketimi
  • Yoğun kokuya sahip gıdaları tüketmek
  • Sindirim problemleri gibi sağlık sorunları

Daha Temiz Bir Dil ve Ağız Kokusu İçin Dil Temizleyicisi Kullanın

Temiz bir ağız ve taze bir nefes için dişlerinizi fırçalamanın yanı sıra dil temizleyicisi de kullanmanız gerekir. Dil üzerinde milyonlarca bakteri toplandığı için yalnızca dişlerin temizlenmesiyle bu bakteriler temizlenmez. Dil üzerindeki bakteriler de ağız kokusuna neden olabilecek uçucu kükürt bileşikleri üretir. Dil üzerinde yer alan bakteriler başka sağlık problemlerine de yol açabilir.

Dil Temizleme Araçları

Dilinizi üç ayrı yöntemle temizlenmeniz mümkündür. Dil kazıyıcıları, normal diş fırçası ya da özel olarak yapılmış bir dil fırçası ile dilinizi temizleyebilirsiniz. Günümüzde plastik veya metalden yapılmış dil kazıyıcıları satın alarak dilinizi temizleyebilirsiniz. Dil kazıyıcıları geleneksel bir dil temizleme yöntemi olsa da oldukça etkilidir. Kullanırken yapmanız gereken sadece aletin kenarını dilinizin arkasına yerleştirin ve kazıyıcıyı yavaşça önce doğru çekin. Normal diş fırçalarıyla da dil temizliği yapmanız mümkündür.

Dilimi Ne Sıklıkta Temizlemeliyim?

Ağızda bulunan bakteriler hızla büyür ve ağızdaki bakteri sayısını azaltmanın en iyi yolu, dişlerinizi fırçaladıktan sonra dilinizi de günde iki kez temizlemektir. Özellikle yatmadan önce dilinizdeki o birikintileri uzaklaştırmak da sabahları ağız kokusunu azaltmaya ve uyandığınızda bu durumdan kurtulmanıza yardımcı olabilir.

A2 Dent Whatsapp
RANDEVU AL
WHATSAPP