20’lik Diş Çekimi

20’lik Diş Çekimi

20’lik dişler halk adıyla 20 yaş dişleri, çenenin en arka kısmında bulunan bölümde genellikle 17 ila 25 yaşları arasında çıkmaya çalışan dişlerdir.

Birçok kişi 20 yaş dişini çıkarırken çene yapısına uyum sağlayamadıkları için ağrılı bir süreç çeker. Bu nedenle sorun yaratarak çıkmaya çalışan yirmilik dişlerin ameliyatla alınması gerekir. Yirmilik dişlerin yarattığı bu sorunlar genellikle çenede yeterli alan bulunmamasından kaynaklanır. Bu durum şiddetli ağrılara ve komşu dişleri sıkıştırarak yapısının bozulmasına neden olur. Bu sorunlarla karşılaşmamak için 20 yaş dişleri çıkmaya başlarken bir diş hekimine danışarak muayene olunması gerekir. Eğer çene yapınız yirmilik dişler için uygunsa dişlerinizin çekilmesi gerekmez. Bazı durumlarda ise yirmilik dişler gömülü olarak çıktığı için dışarıdan bakıldığında görülmeyebilir. Gömülü yirmilik diş denilen bu dişler yaratmış olduğu ağrılar ile kendini belli eder. Diş ve çene yapısının yirmilik yaş diziliminden olumsuz etkilenmemesi için düzenli diş kontrolleri ile yirmilik yaş dişlerinin gelişimi kontrol edilebilinir.

20’lik Diş Belirtileri Nelerdir ?

Yirmilik yaş dişleri, diş etlerinde yeterli alan bulabildiğinde ve olması gerektiği gibi çıktığında sağlıklı bir şekilde gelişir ve herhangi bir rahatsızlık belirtisi yaratmaz. Ancak çoğu kişinin yirmilik dişleri çene yapısında yeterli alan bulamadığı için soruna yol açar. Yirmilik dişlerin çıkışı ya da gömülü kalması esnasında sıklıkla görülen belirtiler şu şekildedir;

  • Diş ve diş etlerinde ağrı,
  • Diş eti hassasiyeti,
  • Çene ve kulak ağrıları,
  • Lenf bezlerinde şişlikler,
  • Baş ağrısı,
  • Ağızda kötü koku,
  • Çiğneme esnasında ağrı hissetme

17-25 yaş aralığındaki kişilerde bu gibi semptomların büyük kısmı, yirmilik dişler ve bu dişlerin neden olduğu semptomlardan kaynaklandığı için bu şikayetleri yaşayan bireyler diş hekimlerine başvurmalıdır.

20’lik Diş Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Yirmilik dişin nasıl çekileceğine röntgen görüntülerine bakılarak karar verilir. 20 yaş dişleri diş etinin içerisinde, diş köklerinin ise çene kemiğinin içerisinde gömülü halde bulunduğu durumlarda dişin tek parça halinde çıkarılması mümkün değildir. Böyle durumlarda diş hekimi tarafından çekilecek olan yirmilik diş birkaç parçaya ayrılarak çekilir. Diğer bir yöntem olarak da diş etine kesi atılarak yirmilik dişin çekilmesidir. Yirmilik dişin çıkarıldığı bölge temizlendikten sonra dikiş atılır. Bu dikişlerin bir süre sonra alınması gerekir. Lokal anestezi altında yapılan yirmilik diş ameliyatının süresi dişin durumuna ve çekilecek diş sayısına göre farklılık gösterir. Ameliyat sonrası bir süre kan sızıntısı olabilir bu durum son derece normaldir. Ameliyattan sonra kan pıhtılaşmasının sağlanabilmesi için hekimin verdiği süre boyunca yemek yenilmemesi gerekir. Anestezinin geçmesiyle beraber bölgede ağrılar meydana gelebilir. Bunun için hekiminizin reçetenize yazmış olduğu ağrı kesici ilaçları kullanabilirsiniz.

20’lik Diş Çekimi Faydaları

Yirmilik dişler çoğunlukla 17-25 yaş aralığında en son çıkan dişlerdir. 20’lik dişler çene yapısında kendine uygun bir yer bulamadığı zaman gömülü veya yarı gömülü halde kalır. Gömülü dişler iki şekilde çıkar. Birincisi, yumuşak dokunun altında çıkan gömülü dişlerdir ve çekimi kolaydır. Diğer gömülü dişler ise üzeri kemik dokusuyla örtülmüş olan gömülü dişlerdir ve cerrahi müdahale ile alınması gerekir. Yirmilik dişlerin çekilmesinin ağız ve diş sağlığına faydaları;

  • 20’lik dişler çekilmediği takdirde komşu dişleri sıkıştırarak şeklini bozabilir.
  • 20’lik dişlerin çekilmesi ön dişlerin çarpık olmasını önler.
  • 20’lik dişler çekildiğinde diğer dişler zarar görmez.
  • 20’lik dişlerin çekilmesi enfeksiyon oluşumunu engeller.
  • 20’lik dişler besin birikmesi ile ağız kokusuna neden olabileceği için çekilmesi ağız kokusunu önler.
  • 20’lik dişler diş etinde kist oluşmasına neden olabileceği için alınmasında fayda vardır.
A2 Dent Whatsapp
RANDEVU AL
WHATSAPP